dilluns, 19 de juliol del 2010

Els colors de l'aigua

Sabies que l’aigua del mar presenta diferents tonalitats segons la quantitat de partícules en suspensió que contingui (granets de sorra, plàncton, matèria in/orgànica, pols provinent de terra, brutícia,...). La tonalitat de l’aigua està directament relacionada amb la seva transparència: com més partícules en suspensió tingui, menys llum deixarà passar. La llum marca la profunditat fins a la que poden viure els organismes vegetals. Però a part de llum també necessiten nutrients per viure. Hi ha d’haver una bona combinació de llum i nutrients per tenir unes condicions ideals per viure.
  
AIGÜES BLAVES
Les aigües blaves tenen poques partícules en suspensió, això vol dir molta llum però pocs nutrients. Poques algues hi poden viure pel poc aliment que hi ha. Tot i així, les aigües blaves i cristal•lines són ideals per als coralls, ja que al estar en simbiosi amb unes microalgues, aquestes no tenen competidors pels pocs nutrients 

que hi ha.

AIGÜES VERDES

Un mar de colors verds és ideal per a la vida vegetal; tenen suficients nutrients dissolts i entra prou llum a l’aigua. Les aigües verdes es troben sovint prop de les costes, on hi ha una major aportació de nutrients. En zones d’aquests mars, com el Mediterrani, existeix molta diversitat d’organismes per l’elevada riquesa de vida vegetal.

AIGÜES MARRONS
Quan hi ha massa quantitat de partícules en suspensió, les aigües es tornen molt tèrboles i agafen tonalitats marrons i vermelles, com succeeix als deltes. En aquestes aigües, tot i no tenir mancances amb els nutrients, la poca quantitat de llum esdevé un problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada